Historie 2009/10

Sezóna 2009/2010 je minulostí, emoce utichly a v souběhu se začátkem přípravy na sezónu novou je správný čas přidat zápis do Historie klubu.

» Fakta:
- v létě 2009, na samotném začátku sezóny 2009/2010, proběhlo už deváté letní soustředění na Osice a proběhlo ve skvělém duchu a v netrpělivém očekávání toho desátého, jubilejního
- na přelomu března a dubna jsme oslavili už deváté výročí založení klubu
- Permoníci, ženy a muži v uplynulé sezóně nastoupili téměř ke sto třiceti ligovým, neligovým a přátelským zápasům
- začátek září s sebou přinesl třetí vydání herní přípravy v dálné severské Rokytnici, tentokráte jsme vyrazili bohatší o bandu Permoníků a pod wildcatím náporem se téměř zhroutily místní ubytovací kapacity
- prosinec 2009 přinesl v pořadí čtvrtou PředWildnoční Gangstasss Paradissse, na které jsme oslavili konec roku 2009 a začátek Nového
- leden 2010 zaznamenal páté vydání zimního halového soustředění
- krom ligových klání se muži a ženy zapojili v průběhu sezóny do více či méně tradičních neligových turnajů a za velmi dobré atmosféry a organizační podpory předvedli dobré výkony i výsledky (PilsenGames 2010, Plzeňský pohár 2010, T-B 2009)
- sezónu jsme symbolicky uzavřeli na pátém vydání futurózní Gangstasss Paradissse, která co do počtu zúčastněných stanovila nový rekord
- v průběhu sezóny jsme prohloubili už čtvrtý rok trvající exkluzivní spolupráci s českým zastoupením Jolly AB
- v září 2009 jsme otevřeli novou zkušební kategorii žákyně/elévové, v průběhu sezóny z ní vykrystalizovala kategorie výhradně ženská-žákyňkovská a poskytla nám do dalších let výhodu vlastní líhně ženských talentů


» Popořadě:

» Permoníci:
Do té doby nejmladší věková kategorie klubu vstoupila v září do své druhé ligové sezóny. Vzhledem k trochu nešťastnému mixu ročníků narození hráčů bylo nutné v rámci zachování kompaktnosti jedné kategorie posunout loňské mladší žáky o patro výše, do kategorie žáků starších. Tenhle krok představoval už od počátku ztíženou startovní čáru, kdy zejména některé ze soupeřících týmů těžily oproti nám z fyzické / věkové převahy svých svěřenců. Přes tento drobný hendikep byl na Permonících znát kus práce, který odvedli na konci předcházející sezóny a v průběhu letní přípravy Jiří a Kuba, později pak sám Jiří. Fyzická připravenost byla na velmi dobré úrovni, individuální technika a pohyb na úrovni dobré, znatelněji jsme pokulhávali především v souhře na hřišti a přenosu alespoň základních prvků herního systému do praxe. V lize se tyto předpoklady odrážely kolísavou kvalitou předvedené hry a kolísajícími ciframi ve výsledkových přehledech. Stále jsme čekali na první bodové zisky a přestože jsme několikrát byli nadosah, kýžený úspěch ne a ne přijít.
Možná v souvislosti s výše uvedeným trendem začala kolem Vánoc pokulhávat docházka některých hráčů na tréninky potažmo ligové turnaje. Na tenhle fakt jsme v mnoha případech doslova „dojeli“. Jak ubíhaly další měsíce, opět se na hřiště vrátila kvalita a radost ze hry, které se začaly přenášet i do výsledků. S pokračující sezónou také stoupala a poté se na stabilně vysoké úrovni držela podpora rodičů, za kterou jim patří velký dík.
Finální „tabulkový“ výsledek sezóny přesto nevypadá nijak oslnivě a nad celou žákovskou kategorií, jejím pojetím a budoucností se budeme muset pečlivě zamyslet tak, abychom se co nejdříve vrátili ke trendu, který nastolila před několika lety skupina borců, kteří dnes oblékají dresy mužské kategorie..


» Ženy:
Uplynulou sezónu Kočičí kategorie charakterizovaly tři základní trendy – velký posun v herním projevu, stabilizace a zásadnější rozšíření hráčského kádru a prohra o jednu branku.
Po fyzické, technické, taktické i „personální“ stránce jsme do sezóny vkročili velmi dobře. Na úvod sezóny nás čekal poměrně těžký los a díky nešťastnému hernímu systému čtyři utkání ve dvou dnech. Tady jsme poprvé narazili na problém s vlastní psychickou odolností. V momentech, kdy jsme měli utkání pod kontrolou jak po herní, tak brankové stránce a začal se blížit čas posledního hvizdu, se některým hráčkám jakoby svázaly ruce nervozitou a náš do té doby dobrý výkon paradoxně degradoval tak, že jsme umožnili soupeřkám vyrovnat hru. Tenhle scénář se nám stal osudným pro celou ligovou sezónu a měl drtivý dopad na náš realizovaný/nerealizovaný bodový zisk. Od druhého turnaje soutěže až do jejího závěru jsme každé druhé utkání dotáhli do výsledku, jehož podoba měla pro jeden či druhý tým podobu jednobrankového vítězství. Většina z nich ovšem vyzněla lépe pro družstvo aktuálních soupeřek. Přes tyto, z historického pohledu nepříliš podařené výsledky, jsme se snad ani v jednom z utkání nemuseli za svůj výkon stydět. Dříve byly florbalově pěkné (kolektivní) pasáže hry sporadickou součástí našeho výkonu, v této sezóně jsme je dokázali povýšit na velmi pravidelnou součást naší hry. Větší část holek pochopila, že hru je třeba vnímat jako celek, ne jen její vymezenou výseč, ve které se právě nachází. Celkově největší posun, který holky prodělaly, proběhl právě v oblasti herního myšlení a také v individuální technice hole.
Celkové hodnocení sezóny musím pojmout ze dvou úhlů – a/ absolutní (tabulkový) výsledek představuje jasný neúspěch b/ s předváděnou hrou a výkony zejména některých hráček můžeme být spokojeni, u některých bylo bohužel dosaženo limitů, přes které nejede vlak (a ty florbalové to nejsou)


» Muži A:
Proklamovaným cílem stanoveným při „Vizi sezóny 2009/2010“ nebylo nic jiného než postup o patro výše. Reálnost tohoto cíle byla do značné míry diskutabilní. Mužský A tým prošel v průběhu letní přestávky redesignem a omlazením a odhad herního projevu a především pak tabulkových dopadů byl tak trochu vařením z vody. Soupeře do sezóny jsme znali, jejich rozdělení na nebezpečné a ty papírově slabší nebylo těžké, přesto u některých týmů svítily významné otazníky. Skutečnou podobu průběhu soutěže jsme mohli začít odhadovat až po několika odehraných turnajích.
Naší tradicí je dobrý podzim, pravidelné sbírání bodů, vyhřívání se na trůnu zimního půlmistra a následně poté slabší jaro, kdy pomalu ztrácíme vytvořený náskok a bojujeme o udržení nejvyšších příček. Letos ne. Sezónu jsme nezačali příliš dobře a už po několika turnajích jsme měli na kontě více ztracených bodů, než je zdrávo. Vzhledem k sezónnímu cíli neslavný vývoj, vzhledem k otazníkům v naší herní kvalitě očekávaný jev. Jak si začala „sedat“ sestava a jak se pomalu dařilo nastavit stabilně vysokou míru motivace hráčů, náš výkon i výsledky začaly růst. Většina týmů v bezprostředním tabulkovém okolí se teď naopak začala prát s kolísající formou a my jsme si začali upevňovat pozici v nejvyšších patrech tabulky. Vzhledem ke slabšímu úvodu sezóny jsme ovšem nezvládli zachytit nástup borců z Benátek, dvakrát vyhořeli v superdůležité vzájemné konfrontaci a de facto si tak zavřeli postupové dveře. Ostatní soupeře jsme do konce sezóny dokázali nechat za sebou, ale náskok Benátek v čele soutěže byl stále nedosažitelnější. Finální umístění na druhém místě je na jednu stranu vysoce nad očekáváním, z druhého pohledu považujeme cokoli mimo postupu za neúspěch.


» Muži B:
Nová kategorie, spousta otazníků. Předsezónní cíle byly nastaveny velmi liberálně a šlo spíše o to zapracovat mladíky-dosavadní juniory do mužské kategorie a popasovat se s džunglí sedmé ligy. Od začátku sezóny se začaly projevovat dvě věci – na úroveň této soutěže těžce nadstandardní kvalita některých našich borců a na úroveň této soutěže těžce doléhající nekvalita nominovaných rozhodčích. Větší než malé procento utkání končilo fiaskem v podobě vzniklé šarvátky a následným znechucením z této soutěže u některých borců.
Tohle byl naštěstí jen dílčí trend způsobený nekompetentností rozhodčích a pochybným „charakterem“ některých hráčů z některých soupeřících týmů. Přesto se v průběhu ročníku našlo dostatek slušných zápasů, ve kterých se florbalem mohly bavit obě strany. Paralelně s ne úplně ovlivnitelnými výkyvy soutěže putovalo i naše tabulkové umístění. Korelací těchto vln jsme se dopídili ke konečné páté příčce, která v podstatě odpovídá tomu, co jsme v uplynulé sezóně odvedli a odvést mohli.


» Vize 2010/2011:
Tak jako každý rok, sezóna odstartuje letní přípravou. Ta letošní bude okořeněná desátým jubilejním soustředěním na milované a zároveň nenáviděné Osice. Druhá fáze poté proběhne tradičně doma v Praze na samotném konci srpna a pokud okolnosti dovolí, bude následovat zatím se velmi dobře osvědčivší fáze třetí – herní, rokytnická.
K samotnému startu do ligové sezóny se postaví čtyři týmy. Týmy nastoupí do stejných kategorií jako loni, uvidíme tedy MUŽE A, ŽENY, STARŠÍ ŽÁKY A MUŽE B.
Mužský A tým bude mít před sebou další sezónu v nově poskládané soutěži, která se smrskla na dvě divize po třinácti účastnících a čeká nás tak velmi tuhý boj o tabulkovou špičku. Cílem opět nemůže být nic jiného než postup výše. Ženy se po loňské blamáži herního systému dočkají normálnější verze a usadí se v soutěži o devíti týmech. Cílem je přetavit konečně to, co umíme, do podoby vítězných utkání a příjemnějšího pohledu na soutěžní tabulku. Subprimárním cílem u kategorie žen je plné zapracování nových hráček (zejména vlastních odchovankyň) a jejich co možná nejrychlejší etablování do podmínek soutěže. Starší žáci jdou do nové sezóny s mnoha otazníky v sestavě a na Jiřím tak bude především stabilizace hráčského kádru a s tím související vylepšení výsledkového / herního / tabulkového postavení téhle kategorie. Muži B v průběhu letošní sezóny značně kvantitativně posílili a jejich cílem bude přetavit příchozí posily do podoby platných hráčů a v tabulce atakovat příčky nad klidným středem.
V září 2010 chceme otevřít znovu mladou hráčskou kategorii – elévy a začít tak budovat další novou zásobárnu vlastních talentů. Také stávající tým žákyň je v plánu uvést v plnohodnotný život a připravit je tak, aby od sezóny následující – tedy 2011/2012, byl schopen účasti v ligové soutěži.


Složení soupeřů v jednotlivých kategoriích bude známo během pár dnů, velmi brzy tak budeme moci porovnat naše očekávání a smělé plány s papírovou realitou.


Závěrem bych rád poděkoval všem těm, kteří byli v uplynulé sezóně klubu přínosem jak po stránce florbalové, tak po stránce osobní, protože kvůli Vám mají WildCats i po devíti letech svůj smysl!


WildCats zdar!


Coach