Historie 2011/12

Letos trochu později, než bývalo zvykem, těsně před začátkem nové sezóny, nadešel čas k zápisu do Historie klubu, tedy ke shrnutí sezóny 2010/2011 a k vizi do sezóny nové.

 

Fakta:

  • před startem sezóny v létě 2010 proběhlo jubilejní desáté letní soustředění na Osice. Bylo jiné než všechny předchozí. Přes častější nepřízeň počasí se velmi vydařilo po týmové stránce a v jeho samotném závěru byli po zásluze odměněni jeho nejvěrnější účastníci memorabilií trvalé hodnoty – poháry pro Mistry Osiky
  • druhá a třetí fáze letní přípravy v Praze respektive v Rokytnici, proběhly podle plánu a daly tušit, že nadcházející sezóna bude od těch předcházejících zase trochu odlišná
  • během sezóny proběhly standardní PředWildNoční a Posezónní Gangstass Paradisse, v tomto ročníku jsme ale shodou okolností vynechali posezónní WildStarGame
  • v lednu 2011 proběhlo šesté zimní soustředění, vlivem divoké termínovky v netradiční půlvíkendové konstelaci
  • během sezóny se naše týmy mužů A i B, žen a starších žáků představily zhruba při stovce ligových zápasů a dalších několik desítek odehrály v rámci přípravy, přáteláků, tradičních (T-B, 2xPlzeň) i méně tradičních (Kralupy) neligových turnajů

 

Popořadě:

 

Permoníci:

V nejmladší věkové kategorii klubu došlo v průběhu uplynulé sezóny k zásadním změnám a poměrně razantní fluktuaci hráčů. Začátek sezóny byl poměrně vydařený a přes fakt, že před sezónou Permoníci oslabili o několik z nejzkušenějších hráčů, nebyl jejich herní a celkový obraz špatný. Toto bohužel vydrželo sotva do konce kalendářního roku, kdy se začaly ve velké míře projevovat neduhy, které můžeme (snad) z velké části připsat aktuální generaci. Začal být zásadní problém s docházkou nejen na tréninky, ale také na zápasy a tým tak de facto ke každému zápasu nastupoval v hodně kompromisní a poslepované sestavě. Výsledek na sebe nenechal dlouho čekat a přes velké úsilí Jiřího tento trend zlomit, šla kvalita od počátku roku 2011 prudce dolů. Náprava se začala pomalu rýsovat někdy kolem března, kdy proběhly první náznaky toho, že hráči, kteří v minulé nebo i aktuální sezóně změnili barvy, nejsou ve svých působištích tak spokojeni, jak si představovali a v úvahu tak přichází jejich návrat do rodného hnízda. Jak se blížil konec sezóny, úvaha se měnila v praxi a na posledních trénincích (i vlivem řady nově příchozích hráčů) začalo být poněkud těsno. Renesance nyní už dorostenecké kategorie vyvrcholila na letním soustředění, kterého se Permoníci zúčastnili zatím v historicky největším počtu a s velmi dobrým přístupem k věci. Do nové sezóny tedy poměrně slušný výhled.

 

Muži B:

Mužské béčko po předchozí premiérové sezóně už trochu tušilo, do čeho jde a daly se tak odhadovat naše šance na tabulkové umístění. Podle předsezónního výhledu jsme se chtěli pohybovat nad klidným středem tabulky a v případě dobré konstelace ještě o kousek výš.

Prvních pár turnajů sezóny ukázalo, že buď je kvalita béčkového týmu objektivně dostatečně vysoká nebo nám velmi přál los. Tak jako tak jsme pravidelně sbírali body, ale rozhodně se nedalo říct, že by to bylo bez námahy nebo po vyrovnaných výkonech. Spíše jsme se pohybovali po obligátní houpačce, kdy celkem podařené výkony střídaly propadáky. Paradoxní je, že úroveň korelace mezi tímto trendem a sběrem bodů nebyla nikterak vysoká.. Pár turnajů před koncem sezóny jsme se ocitli v situaci, že pokud se nám podaří vyhrát několik důležitých zápasů, nic nám nezabrání v postupu o ligu výše, a to možná dokonce z prvního místa. S většími či menšími komplikacemi se některé z důležitých utkání podařilo dovést do úspěšného konce a zajistili jsme si tak postupovou příčku. Škoda jen, že to nebylo z první příčky a tím pádem oslazené o symbolický talíř pro vítěze, ale i druhé místo se počítá..

 

Ženy:

I kočičky prošly před novou sezónou proměnou, kdy jsme v průběhu celé přípravy zapojovaly především všechny Luštělky a později i další nově příchozí hráčky. Příprava ukázala, že na tom holky před sezónou nejsou špatně a že pokud se nám vyhnou zranění a další typické komplikace, mohli bychom projít pohodovou sezónou. Probíhající sezóna ukázala, že očekávání nebylo daleko od pravdy. Holkám se dařilo vcelku pravidelně sbírat body, velmi omezit zápasy, ve kterých jsme prohrávali kvůli hloupým gólům a především herní projev se častěji než v záblescích blížil tomu, jak si ho představujeme. Úplně se nám nepodařilo eliminovat komplex ze slabších soupeřů a paradoxně jsme tak daleko lepší zápasy odehráli s týmy z první poloviny tabulky a s týmy blízkými tabulkovou pozicí tomu Našemu jsme se často trápili. Finálním výsledkem sezóny byl přesný střed tabulky a jsem jen rád, že došlo k naplnění obou cílů z loňské sezónní vize – tedy k příjemnému pohledu do ligové tabulky a k zapracování nových především mladých hráček do týmu. Třešničkou na dortu u žen poté bylo třetí místo na plzeňském turnaji a rozšíření pohárové sbírky.

 

Muži A:

V mužské kategorii rok od roku přituhuje a kvalita a s ní spojená prestiž naší aktuálně hrané soutěže roste. Rok od roku je tedy náročnější účastnit se bojů o špičku tabulky a o postup. Cílem však po předchozích těsných nepostupech nemohlo pro letošní sezónu být nic jiného, než se opět pokusit o postup. Že to nebude snadná práce nám došlo už po rozlosování soutěže, kdy jsme odhadovali, že o postup se bude chtít prát až pětice mužstev. Do ligy jsme nevstoupili nijak dobře a to jen potvrdilo, že i papírově slabší soupeři budou těm ambicióznějším sbírat body a stanou se tak možná důležitým činitelem v postupové matematice. Nebylo tedy radno podcenit byť jediný zápas. Po několika turnajích vykrystalizovala očekávaná čtveřice až pětice týmů, která tabulkové body sbírala více či méně pravidelně. Dobré je, že jsme se do ní dokázali zařadit. V dalším průběhu sezóny jsme ale s těmito týmy, někdy smolně, někdy nepřízní osudu, někdy vlastní blbostí, ztratili pár rozhodujících bodů a přesto, že i soupeři ztráceli se slabšími soupeři, ve finálním účtování jsme (nechci napsat jako obvykle) byli v situaci, kdy nám k postupu chybělo pár bodů.

Po důkladném vychladnutí sezónních emocí a analýze nepostupu můžu říct, že těch pár chybějících bodů jsme poztráceli (nebo v jiných utkáních nezískali) možná kvůli desítce zdánlivých maličkostí, které ale v součtu ve svém důsledku měly fatální konsekvence..

 

Vize 2011/2012:

Vzhledem k tomu, že letošní historický zápis vzniká později, než je zvykem, tým má už za sebou první ze tří částí letní přípravy a za pár dnů budou následovat části zbývající. Můžu tak reálněji posoudit rozpoložení a odhadnout lépe naše šance vs. realitu nadcházející sezóny.

Letošní, už dvanáctou, ligovou sezónu naplní WildCati opět čtyřmi mužstvy: ženským, dvěma mužskými a dorosteneckým.

Prvním cílem, který zde uvedu, bude: „Přežít“. Vzhledem k faktu, že nikdo z nás nemládne a byť to u týmu s věkovým průměrem kolem dvaceti let zní možná trochu nelogicky, tíha povinností mimosportovního života doléhá čím dál intenzivněji na většinu z nás. Cílem číslo jedna do nové sezóny je tedy skloubit všechny své aktivity školní, pracovní, osobní a florbalové tak, aby florbal a potažmo klub neutrpěl a čas tomuto sportu věnovaný byl adekvátní našim očekáváním.

Muži A – Letos opět rapidně vzrostla kvalita soutěže a my se tomuto trendu musíme přizpůsobit a pokusit se ho ještě o krok předběhnout tak, abychom se stále v tabulce byli schopní pohybovat na příčkách koketujících s postupem o patro výše. Cíl je tedy jasný, postupový. Vše ostatní lze považovat za neúspěch.

Ženy – Do další sezóny je téměř jisté otevření další úrovně ženských soutěží a s ním spojená drastická sestupová genocida. Cílem sezóny je se těmto starostem vyhnout a i pro následující sezónu udržet ligovou příslušnost ve druhé lize žen.

Dorost – Dorostenecký tým prošel viz report v uplynulé sezóně poměrně rozsáhlými peripetiemi, základním cílem je tedy stabilizace týmu a jeho nasměrování ke stabilním výkonům. Protože to je běh na dlouhou trať a výsledky nelze očekávat v horizont týdnů, dávat si tabulkové cíle by bylo poněkud nerozvážné. Cílem je každopádně posun směrem vzhůru.

Muži B – Po loňském postupu v nadcházející sezóně béčko prodělá opět personální změny, bude třeba zapojit nové hráče a v ideálním případě rozšířit mužskou základnu klubu tak, aby se A i B týmy stali zejména kvůli vlivu křížení turnajů relativně nezávislými. Cílem tedy bude zvládnutí personální reformy a následné udržení ligové příslušnosti i pro následující sezónu. Vzhledem k faktu, že los k nám nebyl úplně přívětivý, nebude toto patřit rozhodně k úkolům z nejsnazších.

 

Závěrečný dík za sezónu 2010/2011 patří všem, kteří se podíleli a podílejí na florbalovém i mimoflorbalovém chodu klubu a pomáhají tak udržet prostředí pro setkávání lidí, kteří by se za jiných okolností jen těžko pravidelně setkávali.

 

Ať žijí WildCats 2011/2012!

 

Coach