Historie 2012/13

Před pár dny se posledním tréninkem stala minulostí sezóna 2011/2012. Emoce vychladly, únava opadla a je tedy čas uplynulou sezónu střízlivě zhodnotit a nastínit si vizi do sezóny následující, která odstartuje už za několik týdnů.

Fakta:

  • před startem sezóny v létě 2011 proběhlo jedenácté (a zatím poslední) soustředění na Osice. Jako v uplynulých dvou letech si s námi „letní“ počasí pěkně zahrávalo a tak přirovnání ke druhé fázi zimního soustředění nebylo vůbec mimo mísu
  • druhá a třetí fáze letní přípravy v Praze a v severské Rokytnici proběhly podle plánu a zejména po taktické stránce nás posunuly zase o kus dál
  • během sezóny proběhly standardní PředWildNoční a Posezónní Gangstass Paradisse
  • v lednu 2012 proběhlo sedmé zimní soustředění, které pomohlo zpomalit očekávaný jarní propad fyzické kondice
  • během sezóny se naše týmy mužů A i B, žen a dorostenců představily při stovce ligových zápasů a dalších několik desítek odehrály v rámci přípravy, přáteláků a tradičních (T-B, 2xPlzeň) neligových turnajích

Popořadě:

Permoníci:

Na začátku sezóny stál před námi nelehký úkol. Věkově velmi mladý tým integrovat do soutěže dorostenců, kde už pomalu končí „dětský“ florbal a začíná fyzicky náročný sport. Předpoklady k tomu jsme neměli úplně špatné. Sestava se přes léto ustálila téměř na dvou desítkách jmen, ať už se jednalo o navrátilce nebo o nové tváře.

Na většině kluků bylo znát, že mají dost toho, hrát v zápasech pořád druhé housle a odnášet si výprask za výpraskem. O to snazší bylo (za přispění trochu důraznějších tréninkových metod) vštípit klukům herní návyky, které dosud postrádali. Výsledek na sebe nenechal dlouho čekat a na ligovém hřišti bylo znát, že mnoha týmům jsme se z propastného rozdílu přiblížili kvalitou na dostřel, některé jsme dohnaly úplně a nad některými jsme měli v průběhu sezóny pravidelně vítězit. Abychom to neměli tak jednoduché, tak i letos jsme se v dorostenecké kategorii potýkali s nepochopitelnou demencí některých hráčů, která se typicky projevovala nedocházkou na tréninky a bohužel i na zápasy. V osmi lidech je potom velice náročné a někdy i nemožné hrát důstojnou roli proti soupeřům, na jejichž zdolání by i za běžných okolností bylo třeba velkého úsilí. Přesto se zejména v jarní části soutěže začalo dařit pravidelně sbírat body a hrát dobré zápasy i s týmy z horní části tabulky. Celkový účet sezóny tak můžeme uzavřít s příznakem „mírná spokojenost“. O to více mrzí fakt, že pár týdnů po skončení soutěže se vyrojilo několik žádostí o přestup. Nedá se říct nic jiného než, hodně štěstí!

Muži B:

Mužské béčko stálo na začátku sezóny především před dvěma úkoly – stabilizace kádru a udržení ligové příslušnosti i pro další sezónu. Plány na umístění nebyly stanoveny žádné.

Jak se soutěž rozběhla, po pár turnajích jsme mohli konstatovat, že červnový los byl k nám vcelku přívětivý a naše ligová divize patřila k hratelným. Když jsme po polovině sezóny mohli poprvé začít bilancovat, pohled do tabulky uváděl mnohé v údiv, protože jsme okupovali nejvyšší příčky. Paradoxní na tom je fakt, že to bylo bez nějaké speciální snahy, prostě se párkrát podařilo slušně zahrát. Důležitějším faktem byla stabilizace kádru, a to co do počtu, tak i do kvality borců, kteří pravidelně za B tým měli nastupovat. Už na podzim se stávalo, že na lavičce byl spíše přetlak než nedostatek.

Jarní část sezóny se pak nesla v duchu postupné profilace TOP 4 soutěže, mezi kterou jsme se zařadili i my. Přišlo i několik slabších turnajů, kde jsme i s relativně slabými soupeři nedokázali zahrát vyrovnanou partii a tím pádem došlo ke ztrátě kontaktu s úplnou špičkou a zchlazení nečekaných postupových ambicí. Konečné čtvrté místo je optikou předsezónního výhledu skvělý výsledek.

Ženy:

Kočičky už na startu sezóny dobře věděly, že tahle sezóna bude hlavně o pravidelném sbírání bodů se slabšími soupeřkami tak, abychom v konečném účtování obsadili klidný střed tabulky a vyhnuly se tak drastické sestupové politice dané plánovaným vznikem nižší úrovně soutěže.

Na hráčském kádru se v úvodu nic moc nezměnilo, příprava proběhla OK a krom otazníku na postu gólmanky (když se Niki nezúčastnila letní přípravy) jsme se neměli čeho bát. Otazník se už v úvodu soutěže ukázal být spíše vykřičníkem a tak se podzimní část soutěže odehrála v duchu balancování, zda Niki sezónu (důstojně) odchytá nebo ne. Ještě před Vánoci se ukázalo, že škola a zřejmě i další „povinnosti“ dostaly přednost a my měli jeden zásadní problém – prázdnou bránu. Po krátké anabázi, kdy jsme tenhle post lepili jak se dalo, se k obsazení téhle nevděčné pozice uvolila Lenka a zbytek sezóny ukázal, že to bylo dobré rozhodnutí. Je známo, že každá změna a především nestabilita působí na ženskou psychiku více než na tu mužskou, a tak se vyřešená brankářská anabáze pozitivně podepsala na výkonech kočiček v jarní části sezóny.

S blížícím se koncem sezóny jsme stále drželi nadějnou pozici směrem k finálnímu účtování, pro jistotu udržení nám ale scházelo vyhrát větší část ze zbylých zápasů. To se podařilo jen částečně a tak jsme o jednu prohru namísto výhry ztratili postupovou/sestupovou matematiku ze svých rukou. Štěstí nám ale nakonec přálo a ukázalo se, že získaný počet bodů byl dostačující pro udržení ligové příslušnosti i pro příští sezónu. Viz předsezónní cíle tedy sezóna skončila úspěchem.

Muži A:

Soutěž mužského áčka je každým rokem v úvodu jedním velkým otazníkem. Složení divizí a kvalita jednotlivých týmu se jen těžko odhadují jinak než přímou konfrontací a spekulace nad ambicemi se tak v úvodu sezóny ukazují jako liché. Je prostě potřeba jít od zápasu k zápasu a v každém se pokusit předvést  co možná nejlepší výkon.

V tomto duchu jsme prošli letošní sezónou. Poměrně brzy se vyprofiloval vedoucí tým soutěže – TM, který si předplatil postupové místo a ostatní se tak omezili na boj o příčku druhou, rovněž postupovou. Tu jsme okupovali se střídavými úspěchy téměř po celý průběh podzimní části sezóny a část té jarní. Plány nám v průběhu podzimu začaly trochu kazit větší či menší zdravotní absence, které u JP vyústily až k tomu, že musel odpískat skoro celou sezónu.

V průběhu celého roku jsme poztráceli spoustu zbytečných bodů a letošní sezóna ještě více než ty uplynulé ukázala, že ani ty nejmenší ztráty se nebudou v konečném účtování odpouštět. Přestože jsme letos předváděli nejlepší florbal za dobu, co mužská kategorie hraje, ve finále to nestačilo na lepší než páté místo, když odstup od zbytku tabulky byl poměrně velký.

Vize 2012/2013:

Nadcházející sezónu obsadí WildCats v poněkud redukovanější podobě, než bývalo zvykem – ke startu se postaví dva mužské a jeden ženský tým.

Stejně jako loni se ani pro letošní sezónu nemění primární cíl:

Prvním cílem, který zde uvedu, bude: „Přežít“. Vzhledem k faktu, že nikdo z nás nemládne a byť to u týmu s věkovým průměrem kolem dvaceti let zní možná trochu nelogicky, tíha povinností mimosportovního života doléhá čím dál intenzivněji na většinu z nás. Cílem číslo jedna do nové sezóny je tedy skloubit všechny své aktivity školní, pracovní, osobní a florbalové tak, aby florbal a potažmo klub neutrpěl a čas tomuto sportu věnovaný byl adekvátní našim očekáváním.

Muži A – Cílem nemůže být nic menšího než vybojování kýženého postupu o patro výš. Na předsezónním meetingu jsme si poměrně jasně naznačili, jestli „pro úspěch“ nebo „pro zábavu“ a na sestavě mužského áčka to bude muset být znát..

Ženy – Hlavním cílem je bavit se florbalem. U ženské kategorie je snad nejvíce vidět vliv školních, pracovních a dalších povinností, které ubírají na volném čase a energii, kterou lze do florbalu investovat. Přesto se chceme florbalem bavit na co nejlepší úrovni a v rámci možností posunout ženský tým zas o kousek dál.

Muži B – Rozlosování je věc poměrně nevyzpytatelná, v této kategorii si ale dovolím odhadnout, že divizi jsme „schytali“ poměrně těžkou. Cílem mužského béčka ale vzhledem k očekávané kvalitě kádru bude alespoň střed tabulky.

Dorostenci / Junioři – asi nejpalčivější otázka, co s touto kategorií dál? Po letošní sezóně, která se na jedné straně prezentovala velice dobře posunem v kvalitě i nasazení hráčů a na straně druhé dlouhodobou „demencí“ v přístupu k zápasům a tréninkům, jsem došel k rozhodnutí pro příští sezónu tuto kategorii nepřihlásit do soutěží řízených jako střešním orgánem Českou florbalovou unií. Na podzim se uvidí, co bude dál. V úvahu připadá NFL (Neoficiální Florbalová Liga), stejnětak můžeme jít cestou pravidelných přáteláků simulujících ligovou zátěž. Každopádně budu preferovat začlenění těch, kteří budou mít chuť a nasazení, do mužské kategorie.

Sezónním cílem dorostenecké / juniorské kategorie je stabilizace kádru, prohloubení herních návyků, celkové zesílení, jak fyzické, tak psychické. Výsledkem by měl být tým, který v příští sezóně bude možné přihlásit do juniorské soutěže a bude tam hrát důstojnou roli.

 

Závěrečný dík za sezónu 2011/2012 patří všem, kteří se podíleli a podílejí na florbalovém i mimoflorbalovém chodu klubu a pomáhají tak udržet prostředí pro setkávání lidí, kteří by se za jiných okolností jen těžko pravidelně setkávali.

Let´s go WildCats 2012/2013!

Coach